Данни за бюджетните плащания на МВР


Със заповед на МС всички бюджетни ведомства трябва да публикуват на страниците си ежедневни отчети за преводите на бюджетни средства по СЕБРА. Тъй като няма изискване в какъв формат да са тези отчети, всяко ведомство ги публикува какво реши. Това прави почти невъзможен анализа и практически обезсмисля отчетите.

МВР пуска докладите в PDF файлове, в които има таблица с плащанията към всяка дирекция. Написах скрипт, който да ги изчита и трансформира в удобни CSV файлове. Те могат да се отворят с Excel или който и да е инстумент за анализ на данни. Данните може да свалите като ZIP файл. В него има две папки - справки по дни и справки по дирекции. При справките по дирекции ще намерите и всички преводи в един общ файл. Данните се обновяват всеки ден в 01:00 с плащанията за предишния. Понякога обаче МВР забавя докладите с няколко дни.

Повече за проекта може да прочетете в блога ми. Кодът ще намерите в GitHub заедно с графиките и скриптовете за теглене на данните. Оригиналните доклади от МВР са кеширани тук. Данните ще намерите и в TheDataHub.

Боян Юруков
twitter | blog | facebook

На графиката "Плащания общо по месеци" може да изберете период за справката. Втората графика ще покаже плащанията по дни за избрания период. Ако изберете дати след 1 август 2013, на таблиците ще се покаже промяна в % на база същия период година по-рано.

Двете таблици показват причините за плащанията и дирекциите. Може да използвате CTRL и SHIFT, за да избирате повече полета, както с нормална таблица. Над таблиците и първата графика има бързи линкове към интересни критерии и за изчистване.

Ще забележите, че при обновяване на избраните критерии (период, дирекция, причина), линкът в browser-а ви се сменя. Ако споделите или изпратите обновения линк, при отваряне на страницата ще се отвори със същите критерии, които вие сте прегледали. Например: плащанията за заплати по време на #дансwithme, плащанията в София по време на антимонополните протести, издръжката на Гранична полиция или сравнение на "Средства за разпореждане" спрямо правителството на ГЕРБ.

С иконката вляво над графиките може да свалите CSV/Еxcel таблица съдържаща само плащанията, които се избрали на това табло. Това означава, че ако филтрирате по последните 3 месеца на 2013-та и плащанията за заплати от СДВР, натискайки иконката за сваляне ще свалите файл с една колони Дата, Име, "Заплати и възнаграждения" и Общо и 17 реда с плащания по дати.

Изчисти всички филтри

Зарежда се...