Отворени данни за държавната администрация в България

Целта на този проект е да предостави данните в административния регистър на кабинета. Този регистър е публичен отдавна и съдържа цялата структура на администрацията - министерства, областни управи, общини, комисии, агенции, дирекции, отдели, сектори и прочие. За всяка от тях има извадки от нормативните рамки, отговорностите, броят заети и свободни работни места, както и кои от тях са на трудов договор и кои са държавни служители. Данните са изключително полезно, но невероятно трудни за използване. Сайтът разчита на javascript заявки, които изпращат POST запитвания в различни формати до сървъра, който от своя страна ги обработва в Oracle база данни, форматира визуално резултата и го връща.

Въпреки това, успях да разгадая структурата и да сваля всички документи описващи структурите. Има данни за 16555 структури. Имам все още само HTML документи и от тях ще трябва тепърва да извеждам полезните данни и връзките между отделите, както и заетите в тях. Все пак може да свалите всички страници тук. Тук пък ще намерите база данни с кодовете, които изпращах на сървъра, за да сваля данните. Те са полезни при индексиране и обновяване. Погледнете скрипта в архива за това как се използват. Важно е да се обележи, че структурата родирел - дете в базата данни не се отнася до структурата на държавната администрация, а по-скоро от коя страница съм намерил следващата.

Когато съм готов с анализа ще обновя тази страница и ще пиша в блога. трябва първо обаче да открия структура. Ще ме намерите в Twitter.

Проектът избра хостинг от
Superhosting.bg