Kатастрофите в София и страната

Описание на проекта

Тук ще намерите данни за катастрофите в София от последните седмици, както и статистика за столицата и страната от 2004-та насам. Данните са свалени от сайта на КАТ и поставени на карта благодарение на интернет общността.

Първата част от данните се обновява ежедневно и съдържа брой тежки и леки катастрофи, брой и тип пострадали (водачи, пешеходци), причини за катастрофите и списък с адресите на тежките такива. Адресите се поставят на картата с crowdsourcing инструмент, с който всеки може да помогне. Ежедневно след сваляне на последната информация от сайта на МВР се изпраща tweet с покана да помогнете. Следвайте ме в Twitter, за да ги получавате. В тези данни ще намерите и подробна информация за дни преди август 2012, когато започна проекта. За съжаление нямаме данни за отделни инциденти - само обща статистика за деня.

Втората част от данните представлява статистика събрана от няколко хиляди документа свалени отново от сайта на МВР. Те съдържат данни за броят катастрофи и пострадалите за повечето дни от средата на 2004-та насам. За липсващите дати съм интерполирал данните на базата на сумарната статистика в края на съответния месец и година.

Всички данни може да свалите и използвате свободно. На разположение са като Excel таблици (CSV), SQL таблици и в KML формат. Тук съм подготвил примерни графики. Повече информация ще намерите в тази статия в блога ми.

Боян Юруков

Още отворени данни | Блогът на Юруков | Lipsva.com
BG @ OKFN | The Data Hub | OpenGovPartnership | EPSIPlatform

Свалете и използвайте данните

Всички данни са обработени автоматично на базата на свалени документи от официалния сайт на МВР. Затова не мога да гарантирам коректността им. Може да ги свалите, разпространяват, смесвате и използвате свободно.

Графики и статистика

Тежки катастрофи по дати | Покажи всички точки за 2004-2012
Всички катастрофи
Всички пострадали
Проектът избра хостинг от
Superhosting.bg