Още отворени данни
In English

"Вярваме само на Господ.
Всички останали да си носят отворени данни."

Започнах този проект не защото вярвам в конспиративните теории за Държавна Сигурност, а защото тази структура на властта е била важна, но малко позната част от историята ни. Вярвам, че историята е нещо, което трябва да се помни, но винаги с факти и цифри. За съжаление, динамиката на политическите битки, баланса на силите и прахта на времето имат склонноста да изменят историята и начина, по който я интерпретираме.

Въпреки редовните доклади и решения на комисията занимаваща се с архивите на ДС, забелязах, че почти никой не ги чете. Нямаме поглед върху цялостната картинка. Затова реших да отворя публикуваните до сега данни. Става дума за почти 5000 имена с информацията, която комисията е пуснала за тях. Всички данни са публично достъпни и не нарушавам никаква лична тайна. Единственото, което правя, е да събера цялата информация на едно място - нагледно, лесно за търсене и анализ.

Скоро на тази страница ще видите графики, които ще показват различни аспекти от данните, които съм събрал. На линковете по-долу ще свалите събраните и изчистени данни, за да може да ги анализирате сами. Важно е да отбележа, че по-голямата част от тях са събрани чрез автоматичен анализ на PDF и Word документи. Въпреки стотиците корекции, които съм направил на ръка, информацията за единични случаи трябва да бъде проверявана в оригиналните решения на комисията. Затова след всяко име има номера на въпросните решения.

Свалете данните свободно, комбинирайте ги с други, анализирайте ги, правете иконографики, правете си изводи и ги показвайте на хората.

Всички данни за сътрудниците | Индекс на решенията | Местата на раждане | Архив с решения

Боян Юруков | yurukov@gmail.com | CC-BY


Брой публикувани доклади и сътрудници на ДС през времето:

Разпределение на сътрудниците по място на раждане:

Проектът избра хостинг от
Superhosting.bg